"Motherhood...What a glorious career!"


Sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di Seremban, mungkin ini pilihan yang baik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan surau d& Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Alamat Rumah:
No 11, Jalan Cempaka 22
Taman Cempaka Fasa 2
70450 Seremban
Negeri Sembilan

Jenis Rumah: Teres Dua Tingkat (Freehold),

Rumah tengah dan berkeadaan baik

Saiz Rumah: 22' X 75' sq feet

Bilik : 4

Kondisi : tiada pengubahsuaian,

TETAPI LENGKAP DENGAN GRILL.

Lokasi : Terletak di hadapan Surau Al-Amin, Taman Cempaka 2, berhampiran Pasaraya Giant Senawang dan Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Jika berminat atau untuk keterangan lanjut, sila hubungi Syaffik 013-2089065, elly 013 3337978

30.12.08

bila ibu boleh memilih

***Ya Allah, berikanlah aku kekuatan,kesabaran demi menghadapi kesukaran di tahun hadapan, yang pastinya ku tahu penuh dengan dugaan, demi menguji keimanan kami pada Mu. Ku pohon kehidupan yang penuh keberkatan rezeki yang halal , demi suami, anakku, dan keluargaku...***



Anakku,
Bila ibu boleh memilih
Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar kerana mengandungmu
Maka ibu akan memilih mengandungmu
Kerana dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

Sembilan bulan nak, engkau hidup di perut ibu
Engkau ikut kemanapun ibu pergi
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak kerana kebahagiaan
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman,
kerana ibu kecewa dan berurai air mata

Anakku,
Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar,
atau ibu harus berjuang melahirkanmu
Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu
Kerana menunggu dari jam ke jam, minit ke minit kelahiranmu
Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu syurga
Kerana kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan keluar ke dunia
Sangat ibu rasakan
Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua
Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit ,
Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapa pun

Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia
Saat itulah… saat paling membahagiakan
Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
Mendengarkan ayahmu mengumandangkan azan,
Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang
junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu

Anakku,
Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun
tengah malam untuk menyusuimu,
maka ibu memilih menyusuimu,
Kerana dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan
titisan² dan tegukan² yang sangat berharga
Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,
Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan

Tetapi anakku
Hidup memang pilihan
Jika dengan pilihan ibu , engkau merasa sepi dan merana
Maka maafkanlah nak
Maafkan ibu….Maafkan ibu
Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita ,
agar tidak ada satu kepingpun bahagian puzzle kehidupan kita yang hilang
Percayalah nak
Sepi dan ranamu adalah sebahagian duka ibu
Percayalah nak
Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu




**Puisi Hati Ratih Sanggarwati**

6.12.08

MY LIL AYDAN IS ONE

Ibu doakan kehidupan yang terbaik untukmu. Jadilah anak yang soleh,penyabar, berilmu dan beramal.

"Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yangmengerjakan solat.
Ya Tuhan kami,perkenankanlah doa kami.
Ya Tuhanku,ampunkanlah aku dan kedua ibubapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari hisab nanti."

I still remembered every vivid detail for 5th and 6th Dec 2007.
Nervous, uptight, terrified…all in my medulla oblongata.
5th Dec 2007, I still not in my 40th weeks. Still should be 3 times more checkups with dr raja junainah @columbia asia puchong.
Surprisingly, after the terror of “diameter game”, she announced

“BESOK BERANAK YE ELIZA, BABY YOU DAH KEBAWAH SANGAT,
PELVIS ALREADY SOFTEN, YOU ALREADY AT 2CM..WE INDUCE TOMORROW OK?”

Short and sharp, same as it goes into my lung, heart, and lastly brain! Doctor ni saspen je.

Few minutes after, called hubbydarling, shaken by the news, and demand him come home to KL el pronto as fast as he can.
Lucky me, he arrived late evening together with importanto people: my parent in law from Ipoh (MIL looked so worry that day – little that I know, she ought to be!!!)

6th Dec 2007, early morning @8am hubby and PIL escorted me to the hospital.
Funny how my own parent can be so cool and “TAKPE, KAK LEHA AND ABANG YAHYA PI DULU DENGAN ELLY,KAMI DATANG SEKEJAP LAGI”..knowing them, bukan dorang tak risau, but they have no idea what will happen – little that they know, they should!!!

After checking in, getting comfy in a single luxury room with plasma TV, chatting cheerfully with hubby and PIL, enjoying mihun ma’s cooking slow digesting,Dr raja with her little hand and giant glove came, poked and

“ OKEH!DAH 3CM, NURSE SIAPKAN PN ELIZA TO LABOR ROOM, WE START INDUCE @11AM.

In labor room (yang amat sejuk), hubby sat far away since nurse kept coming in and out repeatedly, installing CTG and making me cozy. (Huh!!as if).
Not even 30 minutes, there was few major contraction with no pushing effect (kan laboring is hardwork of pushing what,I tak sempat merasa huhu.. )
With no basic in medic, I can scent something was wrong when baby’s heartbeat is slowing down, dropped and dropped..no more big noisy sound like you’re super full and put microphone inside my belly! Gegrrrrrrrrrrrrrr……gegggrrrrrrrrr….

NURSE: PANGGIL DR RAJA, CEPAT2 CEPAT! HEARTBEAT BABY DROP! CEPAT!

I’m in middling pain, and partial deaf, many tks to nurses for do-not-let-she-know tone of voice.
Best part, DR RAJA RAN FROM HER ROOM TO MY LABOR ROOM. (nasib ada lift)
Baby’s heartbeat dropped to low 60, instead of normal 180.
Dr Raja said baby seemed to choke for every each contraction and she asked hubby (he never existed in my reality that time, no where to be found in my recall.See how baby make me forget you, sorrryyyyyyy darling)

SHE HAS TO GO FOR C-SECT, baby is …………!

(selebihnya aku dah jadi pekak sebab risau, or maybe I don’t want to hear)
Alarmed, disturbed, puzzled, terrified, sign papers, say sorry, cry cry a lot, im to OT.
Outside my parent, sis, PIL, and hubby, ALL LOOKED SERIOUSLY WORRIED!

Itu Left(B) Yahaya pun looked terrified!
Emergency c-sect maaaa……

Throughout surgery, wirid and takbir followed me non stop.
Since half numb, I can felt dr raja pushing my huge belly to position out the baby.
The moment he lifted from my womb, I can feel and heard
cough..cough..ehek ehek …Uwaaaaaaaa uwaaaaaaaaaaa…..

OT in 1230pm, baby aydan born at 1243pm. ALHAMDULLILAH.TQ ALLAH
There you go boy, I kissed him and confirmed he is a boy.
With loud crying voice and open mouth, you were taken for cleaning up and to be azan by ayah few moments later. I cried and we cried, we live happily ever after.

No..no…that was not the story, after you were taken out, you left ibu with those doctors nurses to continue my stitches of your way out. Ibu started mild shivering and by the time doctors done, it was MOST AWFUL shivering case EVER due to ibu’s body effect to local anesthetic.(half body waist down)
Even under ‘warmer’, they covered me with 5 blankets and ibu still shaken like walking naked in Antartic below -0 degrees!

Next thing I know, I’m on my way to my room, with company of TV plasma which I do not have time to watch. shhiisshhhh!!the first person I saw is hubbydarling, which from distant I can see tears dripping (in macho manner hihi!) and went inside, alone , and all he could say :

TQ SAYANG, WHAT YOU DID JUST NOW IS EVERYTHING. I AM SO HAPPY. Tq for giving me aydan, he cried as loud as he can when we met.I'm sorry since you have to bear the pain.

Kisses muahhh muahhsss all over my face (where else?)
Hubbydarling has recited azan loudly (nak tengok sapa kuat sore nih), aydan diamm senyap.
I still shivered, but tq Allah for giving me the easiest labor for me.(I know it has been written..)

Aydan is on the way to our room for his first breastfeed
Aydan in, ibu’s out (of the way) since all attention focused to you.
Snap snap pictures and videos, all starts well, ends well!

Three person with red eye, my hubby, my mum and my MIL…
Yehhh, I know….i know the feeling. We have waited for so long..

HAPPY BIRTHDAY AYDAN!
we love you to the very bit muuuuahhhhhhssssssssss
.


p/s: b,seriously,pain is nothing..compared him as my gift from you to me..thank you sayang.

3.12.08

HAPPY BIRTHDAY MR ABD RAHIM ALI - 2nd December

Bila tengok dia, memang tak sangka, lagi sikit tahun untuk menjadi 60’s.
Rambut banyak putih-itu tanda banyak berfikir,
kulit pun sudah kedut -itu tanda wisdom of youth,
mata pun spec sederhana tebal – itu tanda pandai jaga tu,banyak baca quran
badan sederhana kurus tidak,gemuk jauh sekali,bmi aje tersasar –
itu tanda pandai membahagikan masa antara urusan akhirat dan dunia
cakap banyak berlapik – itu tanda mahu menjaga hati,
berbaju pun suka warna terang – itu tanda nak bagi nampak muda


bila aku 7 tahun, aku ingat lagi nampak dia besar,tinggi,handsome sebab orang dulu berjanggut berjambang berbagai.aku kena dongak sebab dia tinggi sangat.

bila aku 10 tahun, darjah 4, aku nampak dia segak tak kisah apapun dia pakai.dulu dia kerja pengurus, smart memanjang dengan baju lengan panjang bila ke ofis. Duduk dengannya di KL pun best sebab asyik berjalan kesana sini.

bila aku 15 tahun, Form 3, aku nampak dia garang. Sebahagiannya sebab aku degil, banyak rebel secara diam, nakal tak ingat! Asal tak puashati buat perangai.Sampai nak minta maaf pada ibu pun dia yang memujuk.aku masih budak, keras hati macam konkrit.sekali pikir, macam jiwa lelaki.

bila aku 20 tahun, aku dan dia beza berapa inci saja.aku nampak dia cooling,more to caring, banyak slow talking,banyak nasihat.SATU yang paling aku ingat sampai mati, women are born losers.(tak merujuk mana2 yang berkenaan, ini aku sendiri akui walaupun korang rasa tak betul.tapi ingat, perempuan mempunyai banyak ruang untuk ke syurga,kita ada suami,ibubapa,abang,pak sedara yang membimbing dan melindungi). Bila hati gatal bercinta(part ni ibu ku cukup anti- kes selongkor bilik cari bukti ni hehe), mesti utamakan sifat2 seperti dia. Kononnya yang pandai menjaga keluarga dan paling utama mampu membuatkan aku ketawa.

bila aku 25 tahun, aku tengok jatuh bangun hidupnya. Seperti roda, diatas dan dipenyek.Biarpun tak faham, tapi jiwa aku mengerti, tapi buat2 tak paham. Hidup mesti senang….biarpun ku tak mampu menolong, ku doakan yang terbaik dan termudah untuk kehidupannya.dia tetap tabah, katanya dia tiada siapa lagi melainkan kami.malah ada lawak-lawak yang tetap ku kenang. Kerja keras, mesti makan kenyang..bila lapar lambat mkn, ANGRY WHEN HUNGRY- tengah lapar memang ayatnya pedas macam cilipadi.demi kami, kehendak ditunaikan sedaya upaya. Kata orang, benar anak sukar memahami beban hidup ketua keluarga. Kalau aku lelaki, aku TIDAK MAMPU dari semua segi jika ditempat dia. Ku ulangi, TIDAK MAMPU!

Bila aku nearly 30’s,baru aku paham kitarannya.
Tiada yang senang melainkan datangnya susah, tiada yang baru jika lama tak wujud.
Aku faham betapa sayangnya aku pada ayah pun tak dapat kembalikan mudanya.
Betapa menyesalnya aku pada ayah pun tak dapat kembalikan masa lalu.
Betapa beharganya masa kini dengannya, penuh dengan doa kesyukuran dan permohon dari Allah S.W.T supaya dia hidup dalam kegembiraan dan kesihatan yang paling paling terbaik. Jika diberi peluang kembali.aku tidak mahu mensia-siakan jasa dia pada kami.

DIA adalah AYAHKU, PEMBERI SEMANGATKU, PENGAJAR ERTI KEHIDUPAN KU, dan insyaallah sebagai satu JAMINANKU ke syurga-------mr. abd rahim bin md. ali

HAPPY 5*TH BIRTHDAY AYAH, you’re everything that I wish to be.
---- BERJIWA KENTAL & TABAH BILA MENGHADAPI KESUSAHAN----


Semoga Allah memberkati hidupmu dunia akhirat, diberi kesihatan yang paling baik, ketenangan jiwa dan semoga Allah menghadiahkan syurga Jannah bagimu atas semua pengorbanan, penatlelah, doa2 mu, bimbinganmu pada kami.

-------------------------------------------------------------------------

warga emas yang celik IT, kelassssss...hehe

duduk mesti ada style, takde la kematu mengadap internet


bang, kena cepat makan nih..sedap nih..leh order lain nih..biar je cucu tu dengan ibu dia..
Related Posts with Thumbnails

HUSBAND & WIFE

HUSBAND & WIFE

WIFE & KIDS

WIFE & KIDS

KIDDO NO 1

KIDDO NO 1

KIDDO NO 2

KIDDO NO 2
 
Blog Design by Template-Mama.