"Motherhood...What a glorious career!"


Sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di Seremban, mungkin ini pilihan yang baik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan surau d& Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Alamat Rumah:
No 11, Jalan Cempaka 22
Taman Cempaka Fasa 2
70450 Seremban
Negeri Sembilan

Jenis Rumah: Teres Dua Tingkat (Freehold),

Rumah tengah dan berkeadaan baik

Saiz Rumah: 22' X 75' sq feet

Bilik : 4

Kondisi : tiada pengubahsuaian,

TETAPI LENGKAP DENGAN GRILL.

Lokasi : Terletak di hadapan Surau Al-Amin, Taman Cempaka 2, berhampiran Pasaraya Giant Senawang dan Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Jika berminat atau untuk keterangan lanjut, sila hubungi Syaffik 013-2089065, elly 013 3337978

25.12.09

double yeah, yea yeaaaa

saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,saya dah nak pindah, saya dah nak pindah,

YEAH!!!!

akhirnya. FULLY REMOVE.

*saya dah nak pindah, saya dah nak pindah, yeah!*

21.12.09

cloth diapering benefits my 2A, my pocketbook and the environment.

coppp, sebelum tu apa cloth diaper ni?



sambung citer.......................................................................
aydan = average 5 disposable diapers p/day x rm1 x 745 days
aisyah = average 7 disposable diapers p/day x rm0.70 x 148 days

round figure four thousand five hundred RM already used? seriously memang tak pernah kira arini baru kira.



hanger depan aydan punya, belakang aisyah punya.
aydan punya modern cos budak ni lasak, senang pakai sebab sebijik cam disposable, aisyah punya traditonal pat segi besar cos baby lagi, takdela payah nk pakaikan lampin plus plastik liner plus nappy liner bebagai.



tedious work that i not so enjoy last time, now ok la..
1st step : every soil cd/lampin change time, i rinse bersih2 dulu, bebas bau dan kesan, perah2 gantung dulu kat hanger besar dalam toilet. syabas hanger ni dah la besar, tahan berat lagi.tahniah cash converter.

evry night : satu baldi 2 beradik soil cd/lampin kasik rendam lorr semua skali.macam mesin basuh lorr 8 hours soak mode.

evry mornin : sental2 perah2 5 kali baru jemur bawah matahari kalu hujan taruk bwh kipas.sure kering esok pakai le lagi.

blogger mums ramai yang bagi positif impact on these topic.baca punya baca macam betul plak apa dorang kata.
  • reduce diaper rash sebab disposable become much hotter if soil, allow bacterial growth - not so true, but atleast it helps on constant trying on expesive diapers yang sesuai. (mind setting lagi mahal lagi bagus??). 2A is a bit sensitive, about 4 hours sure kena tukar, both heavy wetter.
  • bila both crap (berak) not a rocket science cos we got nappy liner (crap stay, pee flow). sental hilang.nappy liner flush(tapi kena beli yang flushable kalu tak jadik kolam kang toilet tu). in my case i clean it, pastu buang aje la.
  • CD soft, comfy, sebab diperbuat dari natural,chemical free very the absorbent fibers. walau cuaca panas,CD stay cool.ini betul cos aydan jarang keruk sana, keruk sini bila pakai lama sikit.
  • potty training yang cepat sebab anak paham yang CD nya basah sure tak selesa berbanding disposable yang kering sentiasa. ini tatau lagi, tak de courage nak try kencing merata kang aydan gak yang i marahkan hehe.
  • CD does not contain any harmful chemicals that disposabe are loaded with. ini agreed sangat2. since boleh elak chemical,i would like to be in one.at least we know...plus soiled disposables are many KILOS of fecal matter(crap/berak).Viruses found in the feces can harm our water supplies and wildlife by seeping through cracks that sometimes develop in landfills. yuck!! minum air diapers?? double yuckkss!!
  • compare all above to the resources used to make and clean 3-5 dozen CD with no raw fecal matter. memang dispo tak leh celen washable.
  • pakai buang (disposable diapers) tak biodegradable cam plastik tesco 3-4 bulan dah pandai reput sendiri. 500 tahun diperlukan untuk hancur. sampah lagi hidup lama dari manusia??
  • penduduk Malaysia menyumbang sehingga 19,000 tan sampah setiap hari, 95% darinya menyelimuti tanah (tak hancur, tak boleh hancur)
  • setahun sampah kalau dikumpulkan boleh cecah tinggi 36 kali tinggi Petronas Tower .
itu pasal i try sendiri. try punya try, macam kena rajin lorr.sumpah mula2 malas tak tipu macam leceh je susahkan diri pakaikan cd kat bebudak ni. tapi bile dah biasa, macam OK la pulak.career mom can find time, why not me the so call professional homemaker(self declared hehe)??
itu kapten pun sokong, jimattttt kata dia bleh beranak satu lagi?APA KES CD DGN ANAK BARU .....hanya dia yang paham.i memang tak paham.(buat tak paham pun ok gak heh).

kenapa i sanggup susah, modern cd mahal sekali beli RM50+ sekeping, tapi pikir masa depan, pikir saving gak sapa tak nak kan?lagi takut bila dengar pasal ni plak :

Your child will spend the first 2 1/2 to 3 1/2 years of his or her life in diapers. Disposable diapers are an easy way of diapering, but are the possible health hazards these diapers pose worth the simplicity? Look below at some studies that have been conducted and their scary results.

MALE INFERTILITY
Disposable diapers could be the cause of the sharp rise in male infertility over the past 25 years. It is thought that disposable diapers heat up boys testicles to such a degree that it stop them from developing normal. (aku tak nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!)

SODIUM POLYACRYLATE
, which is linked to Toxic Shock Syndrome and can therefore no longer be used in tampons, is the super absorbent gel in disposable diapers. You can find the little "gel balls" on the skin of your baby's bottom. It is interesting to note that employees in factories manufacturing sodium polyacrylate suffer from female organ problems, slow healing wounds, fatigue and weight loss.

TBT (TRIBULYTIN)
In May 2000 Greenpeace found TBT in Pampers� Baby Dry in Germany. TBT is one of the most toxic substances ever made. It harms the immune system and impairs the hormonal system. There is speculation that it could cause boys to become sterile.

DIOXIN
Traces of the carcinogen Dioxin have been found in disposable diapers. Dioxin causes liver disease, immune system suppression and genetic damage. It is a byproduct of bleaching with chlorine gas and is banned in most countries. Unfortunately, the USA still allows it.

ASTHMA In 1998 a study showed that childhood respiratory problems, including asthma, might be linked to inhaling the mixture of chemicals emitted from disposable diapers.

URINE TRACK INFECTIONS IN BABY GIRLS
also seem on the rise with an increased use of disposable diapers.

BABIES POORLY DEVELOPED OUTER SKIN LAYER ABSORBS ABOUT 48 CHEMICALS
if you use disposable diapers & wipes and standard baby products. This can be greatly reduced by using cloth diapers and natural baby products.


i do not know the truth, but i believe it since mat saleh memang takde keje semua benda nak buat experiment/studies kan?


i am happy to crap


why u take picture i crap??

p/s : still have no guts to use it for outing. setakat pi tesco tu bleh la.tapi kalu ayah dorang balik sure berjalan tak hengat donia malam baru balik nak usung semua soil cd?belum mahu rasanya. itu yang tak best!

17.12.09

Tahun baru dua beradik - 1 Muharram 1431





selamat tahun baru anak-anakku.
detik 1 muharram untuk permulaan tahun sebagai dua beradik,
jadilah anak2 yang sabar, ketabahan hati, yang mendengar kata,
yang tahu membezakan mana satu permainan, mana satu kebenaran,

jadikanlah dirimu pendinding hari tua ayah ibu,
doakan ayah yang selalu jauh dari kamu,
ibu yang hanya dua tangan untuk mendidik kamu,

membesarlah dengan penuh kasih sayang, kehormatan & harga diri yang tinggi,
semoga tahun ini membawa kekuatan dan semangat yang lebih dari sebelumnya,
sayang selalu,
:: ibu + ayah ::

Doa Akhir Tahun. Dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib bulan Zulhijjah
.
Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata: "Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."




Doa Awal Tahun Hijrah
Dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata,
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".



(click doa untuk preview besar)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Berlakunya Hijrah adalah selepas termeterinya MoU di antara Rasulullah saw mewakili Muhajirin dan 75 orang Ansar mewakili umat Islam di Madinah. Peristiwa Bai’ah Aqabah II penuh rahsia ini berlaku di kawasan dikenali hari ini dengan Masjid Bai’ah. 73 lelaki dan 2 wanita, Nusaibah binti Kaab dan Asmak binti Amru berjanji untuk berdepan dengan Kuasa-kuasa Besar Dunia, Rom dan Parsi, demi mempertahankan Rasulullah saw dan kedaulatan Islam di Madinah. Ganjaran untuk mereka adalah Syurga sahaja tanpa mendapat apa-apa dari habuan dunia. Para Ansar pula khuatir setelah mereka berhempas pulas membantu Nabi saw menang, selepas mengalahkan Quraisy, Nabi saw akan meninggalkan mereka dan pulang ke Mekah, kampung halamannya. Dengan kata lain, mereka sekadar dijadikan batu loncatan cita-cita politik Nabi saw semata-mata untuk sementara waktu. Nabi saw menjawab, “Balid Dam Al-Dam, wal Hadamul Hadam …” (Bahkan kita sama-sama luka dan binasa. Aku memerangi mereka yang memerangi kamu. Aku berdamai dengan sesiapa yang berdamai dengan kamu wahai Ansar!!)”.

Sepuluh tahun selepas itu, selepas menawan Mekah, memenangi Perang Hunain dan beroleh harta rampasan yang banyak, Rasulullah saw menghadiahkannya kepada para Muallaf Mekah hingga habis segala ribuan unta, lembu dan kambing sehingga tiada satu pun yang tinggal untuk para Ansar. Di kalangan Ansar berbunyi mengatakan Nabi saw hanya beri orang kampungnya sahaja, dan takda untuk orang Madinah. Nabi saw memanggil orang Ansar dan berkhutbah bermaksud, “Tidakkah kamu dahulu sesat, hari ini Allah beri PetunjukNya?. “Benar ya Rasulullah!”, jawab mereka. “Tidakkah dulu kamu bermusuhan, hari ini kamu semua bersaudara?”. “Benar ya Rasulullah !”, jawab mereka lagi. “Tidakkah kamu suka kabilah lain membawa unta, lembu, kambing dll balik ke kampung mereka, sedang kamu wahai Ansar balik ke Madinah membawa aku, rasul Allah!”.

Ansar tersedar akan hakikat yang mereka tidak sedari. Nikmat membawa pulang seorang Rasul Allah, pembimbing mereka ke Akhirat dan keredhaanNya lebih besar nilainya dari membawa pulang ribuan unta, lembu dan kambing. Sekalian Ansar menangis di situ juga kerana dunia melupakan mereka hakikat dan nikmat yang lebih besar. Menangis kerana Rasulullah saw melebihkan mereka demi Akhirat mereka. “Kami redha dengan cara pembahagian yang dilakukan oleh Rasulullah saw !!”, kata orang-orang Ansar.

Lebih sepuluh tahun lalu mereka dan Rasulullah saw memeterikan Bai’ah Aqabah II, hari itu kedua-dua pihak masih teguh dengan perjanjian tersebut iaitu (1) Ganjaran Syurga dan tiada habuan dunia, dan (2) Nabi saw akan terus tinggal di Madinah dan tidak menjadikan Madinah sebagai batu loncatan sementara semata-mata. Hakikat-hakikat ini mesti difahami dan tertanam kukuh di dalam sanubari sekelian para Duat, sekiranya dia ingin menjadi pejuang Islam hakiki, iaitu para Ikhwah dan Akhawatnya itulah teman sejatinya dalam perjuangan hingga ke akhir hayatnya, dan bukan tempat batu loncatan sementara dia mengejar cita-cita politiknya dimana bila agak nampak ruang dan peluang untuk naik, dia meninggalkan Ikhwah Akhawatnya dengan berbagai hujjah dan alasan. Lupa janji, kesetiaan, keaslian manhaj, ukhuwwah, fikrah yang sahih, amal jamaiyy, tarbiyah dan sebagainya. Sungguh Hijrah meninggalkan banyak petunjuk di sepanjang Jalan.

Setelah melalui Jalan Dakwah ini hampir 30 tahun lamanya, di samping untung dan pentingnya memiliki teman hidup atau isteri yang sejati, mempunyai teman perjuangan yang hakiki juga memberi daya dorongan dan kejayaan yang amat besar. Sebaliknya jika bergerak nampak beramai tetapi hakikat ukhuwwah dan kesungguhan anda keseorangan, maka ia membantut amal dan menghalang keberkatan dan kejayaan. Setelah beriman dikalangan orang yang terawal, menarik ramai orang masuk Islam dan membenarkan peristiwa Israk Mikraj yang tak terjangkau oleh akal manusia, Abu Bakar As-Siddiq ra meminta izin Rasulullah saw untuk berhijrah. Nabi saw meminta dia tunggu dengan sabdanya bermaksud, “Mudah-mudahan Allah mengadakan bagimu seorang teman (dalam Hijrah)”. Gembira tak terkata, Abu Bakar ra menyiapkan 2 ekor kenderaan Hijrah untuk Rasulullah saw dan dirinya sendiri.

Detik bersejarah iaitu Hijrah Rasulullah saw dicipta bersama-sama dengan sahabatnya yang paling setia. Mereka juga bersama berdua di dalam Gua Thaur. Hakikat ini bukan sahaja disahkan oleh sejarah, tetapi direkodkan Allah swt hingga ke Hari Kiamat dengan firmanNya, “Ketika kedua-dua mereka di dalam gua. Ketika dia berkata kepada temannya, ‘Jangan takut, Allah bersama kita’ ". Demikian hakikat perjuangan dan teman iaitu berdua, teman dan kita, bukan berseorang, musuh dalam selimut dan aku !!

Jemaah Islam yang memperjuangkan Islam dengan sebenar-benarnya harus mengamati hakikat ini. Ia mesti bebas sebebas-bebasnya dari percaturan yang terdapat dalam parti-parti politik kepartaian dan badan-badan tidak Islamik yang sering kedapatan tikaman-tikaman dari belakang dikalangan barisan kepimpinannya, kemudian merebak ke bawah di kalangan ahli pula. Akhirnya perjuangan tak mana, tidak berjaya. Kalaupun menang, kemenangannya tidak berbentuk Islam yang sejati.

Hakikat perjuangan dan Jalan Dakwah ini banyak ditunjukkan oleh detik-detik di dalam Hijrah. Memadailah kita lihat beberapa detik sahaja dalam posting kali ini. Yang penting, walau sedikit, Allah swt beri kita taufiqNya sehingga dapat kita amalkan dalam perjuangan.
“Sesiapa yang tidak diberi Allah cahaya, maka tiadalah baginya cahaya (petunjuk) untuk mengamalkannya”
(Al-Quran).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

14.12.09

assalamualaikum baby of Ika

***ya ampun, sorry dh bersarang dok dalam edit post tak sedar.

Best friend of mine has been waiting for almost 3 years for their precious joy.
so just imagine when she does, both husband and wife overjoyed and over excited, hence prefer to keep quiet,maybe when she's showing a little bump..maybe..but when she announced that she is pregnant at that time, we almost burst into tears (well roxychicks did!)
they did, well i also did la cos i know the feeling of waiting waiting waiting and people asking asking asking. believe me, it's a cruel world out there!!

sebetulnya kalu roxychicks and me tak paksa, sumpah dah beranak baru tahu kot hehe.
she like :
"macammana ni uzir? macamana ni?" muka gila takut hubby dia marah ke (maybe malam tadi dah janji atas katil x mo bagi tau sesapa dulu hehe,oppss.), tapi idung kembang je excited.

and the husband like :
"arr, apa yang macammana?" muka control tapi aku kenal ko dari zaman 90an la weii.jangan nak sorok kat kitaorang!

and roxychicks and me like:
"betul ek, you conceived ek..betul ek...cakap la:

after a while, she nod, and the husband also nod la, we all oso nod la.give up lorr,kalu itu roxychicks sudah tekan tekan tekan sure tensi punye.
iishhhh!! roxychicks went OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alhamdulillah, hugs hugs kiss kiss (the husband see only ye) we gave to mom-to-be.


Fast forward,on 30th August 2009, the husband mms me picture of baby girl fresh keluar dari mamanya. tengok gambarpun mesti korang perasan ke"fresh"annya kan?






assalamualaikum sayang.. sweety, ibu loves you with ek ek, aydan & aisyah muahsss.

Ayra (respectable) Zafreen (victorious, knowledgable) is the name
macam mak dia so cute, so tiny fragile je. So sorry i can't remember her weight when she was born. tak heran cos the mother also small size. only the father tinggi melangit.Ayra ni kuat menyusu. I think she's a champion every 2 hours dah lapor sampai tensi2 maknya hehhe.
You rock sis! heh!


beautiful baby



Hush, little baby, don't say a word,papa's gonna buy you a mockingbird. If that mockingbird don't sing,papa's gonna buy you a diamond ring (baru betulkan baby lagi dah dapat diamond takyah tunggu kawen)




above picture taken on the day she announced she's carrying, good news!dekat SJMC. besoknya roxychicks kena operate, not so good news ketaq lutut i dengar dia nak operate! but alhamdulillah she recovered. ancient history pulse stop.
Aydan baru 1 year plus time ni. asyik gelak je kejenya.

im still waiting for the latest picture of her. cepat2 la cik puan mama oit.
during her last 2nd week of confinement (time raya) ada pi seremban tengok mama and baby, both doing superb but tak amik gambo pulak..bolehhh??
yang roxychicks pun satu, jauh2 pi beraya pung tak amek gambo. tu professional laki bini tu? bleh ?? hehehe.jangan mara arr subhikarim & isteri.
i lain la, i angkut my parent, laki takde masuk hutan. (mode : defensive)



mata kecik like the mother



sweet sweet potato munchkin


CONGRATULATION TO BOTH MY DEARY BEST FRIEND, for the joy and love Allah S.W.T bestowed on both of you.


duit raya anak ke bang dalam poket tu? ngeh ngeh.


happy kan? hapy happy happy happy happy kan?...............

babies give meaning into our life. with them come sleepless night, a NO battle on everything, emptyless laundry, house wreck, floor scrubbing and cleaning,bed vacuuming, eat at nanospeed, crying and shrieking you dunno what the hell they want, andddd the list goon and on

but with pride, serenity, happiness and love, maturity and remind us how one year after another add up unaware. ohh, jgn lupa baju dan toys yang membuatkan kite rambang mata idung telinga.
beware!


***some pictures cilok from facebook. tuan punya jangan marah k sapa suruh tak reply email hehe ***

13.12.09

Kenapa letak code?kenapa tak letak je PIG FAT?

*** only apply for muslims and vegetarians.***

tak mo cakap pasal H1N1,semua orang dah tahu. everywhere juga ada hand sanitizer kan? simpan satu dalam beg. kalu bukan jenis orang yang rimas, pakai face mask.
kalu nak best lagi, jangan keluar rumah, homecook, hometheater,ok?

banyak kisah2 benar kita dengar lemak babi dijadikan penyedap, pengeras, pelembut, pewangi.
setiap satu badan babi pun dijadikan hidangan santapan, kosmetik kecantikan tak pun hiasan rumah.
(pig fat sebagai thickener, stabilizer, gelling agent)

I dapat email ni dari seorang kawan, junk food rota pun ada pig fat tau. dulu-dulu suka makan junk food ni, minta dijauhkan masa tu ada resepi2 jahat angkara yahudi kapir ni banyak sangat babi sampai semua makan nak masuk babi!!
BABI TUL!
kafir perdayakan islam hanya dengan makanan.




[eh-muhl-suh-fi-er]
Generally, any ingredient used to bind together normally noncombinative substances, such as oil and water.
Example :
Egg yolks contain a natural emulsifier and are used to thicken and bind sauces as well as to bind ingredients in baking and to prevent from stale.

Xanthan gum (from fermentation of glucose and used as a stabilizer in commercial food preparation)
is a commercial emulsifier used in dairy products.

why pig? whyyy?? obviously banyak emulsifier lain boleh digunakan.
saya tepekkan gambar EMULSIFIER CODE - PIG FAT (harap you all, yang baca silently dalam hati tu snap picture then simpan dalam handphone bleh?kalu rajin lagi tulis satu2, bleh?)

MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT















1 E 100
16 E 280
31 E 434
46 E 482
2 E 110
17 E 300
32 E 435
47 E 483
3 E 120
18 E 301
33 E 436
48 E 491
4 E 140
19 E 325
34 E 440
49 E 492
5 E 141
20 E 326
35 E 441
50 E 493
6 E 153
21 E 327
36 E 470
51 E 494
7 E 160
22 E 334
37 E 471
52 E 495
8 E 161
23 E 335
38 E 472
53 E 542
9 E 210
24 E 336
39 E 473
54 E 570
10 E 213
25 E 337
40 E 474
55 E 572
11 E 214
26 E 422
41 E 475
56 E 631
12 E 216
27 E 430
42 E 476
57 E 635
13 E 234
28 E 431
43 E 477
58 E 904
14 E 252
29 E 432
44 E 478
59 E 920
15 E 270
30 E 433
45 E 481




-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa letak code?kenapa tak letak je PIG FAT?
  • pilihan utama western countries adalah daging babi.
  • babi ada kuantiti lemak tertinggi berbanding haiwan lain.tapi Europeans and Americans sendiri tak mahu makan lemak babi.
  • lemak babi menyebabkan ‘sakit kepala’ nak buang mana sebab terlalu banyak?
  • 60 tahun dulu Europeans bakar, pastu pandai experiment buat sabun, menjadik pulak tu.masa tu, ada peraturan setiap makanan,ubat dan barangan penjagaan diri perlu ada ingredients listed pada cover, jadi Europeans letak PIG FAT.
  • 40 tahun lepas sapa Malaysian dok Europe mesti tahu pasal ni. Product yg ada pig fat kena ban dengan Islamic countries, so menyebabkan trade deficit.(powerful aren’t we?)
  • 1857 Civil war, rifle bullet (bullet untuk perang tembak tu) dibuat di Europe, dibawa travel nak pi perangla katakan melalui laut. Berbulan baru sampai, gun powder rosak sebab exposure to the sea.
  • dorang dapat idea buat coating (lapisan) pada bullet2 tu guna PIG FAT (dah kata banyak, pening kepala nak buang mana kan?). Jadi lapisan lemak tu kena gigit dengan gigi sebelum guna. Tentera Muslim dan vegetarian’s masa tu dapat tahu, tak mo la perang.
  • Europeans tahu je kes ni terus tukar tulis ANIMAL FAT, instead of PIG FAT. Sensitivity issues sudah dikesan masa itu.
  • masa 1970’s, muslim countries yang import barang2 luar mula bertanya animal fat apa yang dorang boh? Europeans jawap lemak lembu dan kambing.
  • isu baru timbul, lembu kambing tak sembelih cara Islam sepertimana hukum agama Islam kita, banned lagi skali!
  • Multinational companies pastu facing problem,75% of their income comes from muslim countries, untung ber-billion dollars hasil export ke Negara Islam.
  • Itu yang dorang decided to start a coding language.Sepatutnya hanya Deparments of Food Administration yang tahu apa yang digunakan, so the common man is left lurking in the dark kata omputih. (kalu tukar macamana???)
  • Sejak ari tu, E-CODES wujud. Majoriti product dari multinational companies ada E-Ingredients, including and not limited to ubat gigi, shaving cream, chewing gum, chocolate, sweets, biscuits, corn flakes, toffees, canned foods, fruit tins, medications – multivitamins.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

apa nak beli, tengok belek2 apa yang patut kat ingredients OF THE ITEMS OF DAILY USE.
awasi apa anak-anak makan selagi kita boleh, jangan biarkan mereka senang senang hati makan makanan yang tiada jaminan halalnya (yang cop halal pun tak bleh percaya macam kes rota junk food ni)

demi masa depan mereka, dan keturunan kita seterusnya.
jangan sebab kita mereka lemah fikiran, yang akan menghala mereka ke arah kesesatan - shamelessness, rudeness and XXX promiscuity!
(banyak..tak mo tulis sedih sendiri pikir masa depan dorang)



semoga Allah S.W.T hancurkan yang zalim dan musyrikin yang cuba menghancurkan kita dan keturunan kita.






10.12.09

psssttt pssttttt ! yes you army.

pssstttttt,
some one far is reading.
tunjuk macho ek selama ni?

army wife Pictures, Images and Photos

 heh!

7.12.09

susah cari topimu


asyik cite pasal aydan aje kan? meh cite pasal adik dia pulak.
last week pusing satu kawasan yang ada mall2 yang berdekatan?? cari topi budak aisyah kecik ni nye pasal. huh!sabo jela.sampai naik 'rebeh' (sakit) bahu ibu gendong awak tau.


ada yang lawa, tapi tak muat, ada yang tak lawa off course pandang pun tak nak kan? hehe.
yang mahal ada la, nu ha kat mothercare RM69.90 kalu tak shilap, color maroon stylo mylo ada size lagi apa nak?rasa cam sayang jek nak beli cos confirm pakai sekejap.
baik beli baju ibu muhahahah.


atlast jumpa, murah tapi lawo, mata ibu la lawo, mata orang lain ibu tatau arr.
softpink, size 0-3 (newborn), keciknya kepala aisyah kan?
nasib la dik ekk, pandai2 la gayakan topi tu.kalu jumpa bunga lawo nanti ibu jahitkan tepi top itu.
janji orang tak kata "eh, botak ye anak u,laki ke pompuan!"(duuhh! siap berskirt berheadband bagai leh tanya gitu, nak kena sekeh.)








err, rasa nak je gi tindik budak kecik ni.agak2 boleh ke dia handle kena tindik at 4 months?  ;)







Comel, cute, kecik u memang the bomb la sayangku.(ibu puji standardla kan?)





macammana aku nak hangin carik topi aisyah tak jumpa almost give up,aydan dah boring guling2 atas lantai ikut suka dia?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


kalu dia dah buat aksi begini,huh!!




6.12.09

to my Aydan, today you are T.W.O

** benci tau! i've made tis entry to auto apdet on 6th Dec, hampeh tak jadik. sorry aydan :(



Today aydan turn T.W.O already. You’re growing up so fast. It does not seem like any time since aydan were just a thought...a wish (Thank you Allah for you).

From the moment of 3rd June 2005 (the day ayah and Ibu married), we always knew we wanted you. Your name was chosen once Ibu were confirmed carrying you. AYDAN...strong, intelligent and manly. Just the thought of you carried heaven to our life. Even it took years, but finally we were blessed by Allah and found ourselves waiting your entrance to the world.

You must have been excited to welcome Ibu and ayah so soon, because aydan decided to turn up 3 weeks in advance than science and nature intended. It was a fearsome moment for Ibu. You were so tiny, so fragile! We brought all 2.5 kilos of you home with us 3 days after you were born. And ever since, we're in awe at your strength.


You have grown into a strong boy at two, worthy of the name chosen for you!Smart, cheeky, dedicated, kind, sensitive...All the things Ibu ever wished and hoped you would become. Ibu could not ask for, or be more proud of, the first son you are today and the boy you will become.
Explore and learn sayang, Ibu sayang you very much Aydan!



Happy birthday my handsome giggly baby boy (uhh, not so baby some more)
This is your year, Double 0 Ten, to read and tell
Loves, Hugs and kisses,
Ibu & Ayah 6 Dec 09




:: membesarlah dengan penuh kasih sayang, harapan dan doa ibu ::











30.11.09

bila aydan demam

.....semua jadik haywire!
aydan muntah habis baju, bedsheets. car seat, kasut, tisu basah, selimut,
dah lap2 semua pun aydan still nanges lagi..
pastu perang pulak makan ubat.
susahnya hati.

tapi bila semua dah setel, aydan diam aje tengok tom-tom bak,
suara pun tak keluar.

tsk tsk...  :(

26.11.09

salam raya Aidiladha

wishing all good holidays for Aidiladha,drive safely. 
from elly, aydan,aisyah & kapten syaffik




Korban disyariatkan bagi mengingatkan manusia bahawa jalan menuju kebahagiaan memerlukan pengorbanan.Yang dikorban bkn manusia, bukan pula nilai2 kemanusiaan ttp binatang sbg tanda yg pengorbanan harus ditunaikan & yg dikorbankan adalah sifat2 kebinatangan dlm diri (rakus, tamak, ego, mengabaikan norma,dll) 
Kesimpulannya, kesempurnaan ibadah korban bermaksud membunuh segala sifat kebinatangan yg terdapat dlm diri manusia.

 
*rindunya........


14.11.09

mat tom, 6 times. (up to 1507 frm 1230)

aaarr,presenting my precious turning two who really into tom tom bak(astro channel 611)-i-can-watch-6times-in-a-row-in-a-day boy,mat tom!!
seriously, we bored with the show already, mahu muntah hijau..but he keep it on ober and over.
tom tombak song already lingered in my ears everyday, every time, same goes to paknil's voice.(lucky he has a very 'friendly' voice unlike farah fauzana. that one surely make my head go ding dong! )


 senyum senyum mat tom.

 
start small, think big, thats why u cheeky.suka buat ibu geram!

 
kerusi ni mahal la mat tom, tak worth beli.

 
mat tom sakan! happy tok record his favorite show sampai nampak anak tekak ish ish.



u think pak nil really talking to you eh?


    mat tom mat tom, what ever it is you still own my two heart.
"nak bak, nak bak, finisshhh,nak bak nak bak, finissshhh, nak bak nak bak finissshhhhhh.."

adoi la anak kapten sapik!



4.11.09

Siapa nak anak jadi hantu!

(Some data taken frm book: Al Mar’atus Shalihah (Wanita Salehah),
Penyusun Majlis Ulama Afrika Selatan)

Ibu, mama, mak, mommey, ummi, mama, mek (pantai timur)
–satu panggilan pada insan yang melahirkan, menjaga dan mendidik, yang tersayang dalam hidup kita.
Since we born, until we have our own newborn, mothers are the one who supported our journey. Full of advices, breaks and ups, sad and happy moments.

Cara ibu saya membesarkan saya amat berbeza dengan ibu lain.(yang saya kenal)
1. dia tidak pernah benarkan saya bermalam dirumah kawan melainkan ibu kawan itu beri keizinan, itupun setahun jarang sekali. “There is no need” she said.
2. dia tidak pernah benarkan saya berboyfriend, dan tidak open berbincang mengenai berboyfriend.jgn berani nak sebut boyfriend sekalipun!
3. dia tidak benarkan saya bergayut di telefon
4. dia amat mementingkan solat sehingga sanggup mengintai kelakuan saya
5. dia selalu buat spot-check di sekolah semasa di sekolah menengah
6. dia tidak benarkan saya outing
7. dia tidak akan lepaskan kami 2 beradik lepas dari matanya jika keluar bersama
8. dia akan biarkan saya mengemas rumah, dapur, bilik2, ruang tamu, toilet, segala tangga, dan mak nenek home accessories untuk dibersihkan tanpa pertolongan.
9. dia akan bersoal-jawap tanpa lengah jika ada perkara yang dirasakan “mencurigakan”
10. dia tidak beri kebenaran untuk memegang duit lebih dari RM50 SEBULAN.
11. dia akan mengamuk jika saya bangun lewat pagi atau tidur lewat petang
12. dia akan berikan saya tugas menyiapkan adik yang sorang itu dari mandi-gosok gigi-sabun-lap2 seawal darjah 4
13. and the list can go and on

time tu, memang menyampah dengan hidup saya.
Orang lain boleh itu,boleh ini.
Kenapa saya tak?
Kenapa ma semuanya tak boleh. Not a yes mother, everything is NO.
Memang tak paham, memang benci dengan keadaan saya.

TAPI ITU DULU!
Where I’m half the age now, where I am not married and have 2 kids in my need and guidance.
Dimana dalam umur kita sekarang insyaallah kita juga telah bergelar ibu(in my case).
Ibu adalah orang yang mempunyai kedudukan utama dalam menentukan dan mengarahkan serta memutuskan PERANAN dan AKHLAK anak2nya.

Kerana anak2 adalah amanah, kepercayaan yang suci yang tidak boleh kita lakukan secara kejam. Orang tua yang mengkhianati amanah ini kerana gagalnya kita membawa tugas dan kewajipan keibubapaan dengan cara yang dikehendaki Islam termasuk diantara kejahatan yang paling buruk dan pengkhianat.
Kerana mereka (ibubapa) seolah2 meratakan jalan untuk kehancuran masa depan keturunan sendiri.
Takutkan dengan phrase ini?meratakan jalan untuk kehancuran masa depan anak kita?
Sanggup? Saya bayangkan pun dah ketar lutut!
Belum lagi dengan masalah sosial dizaman mereka lagi.

Nabi s.a.w. bersabda :
Dan wanita adalah pemimpin dalam rumah tangga bagi suami dan anak2nya.
Dan semua kamu akan ditanya tentang orang yang berada di bawah penjagaannya.

I have gathered some advices, mengenai cara membesar dan mendidik anak- anak demi masa depan keturunan kita. Pokok pangkalnya sanggup tak? Since some of it is actually become our routine:

1. ‘habit’ yang dilihatkan pada kanak-kanak perlu diteliti dan difikirkan baik buruknya. Perangai buruk/baik dan sifat-sifat yang diperolehi mereka akan melekat dalam kehidupan anak seterusnya. Kita dinasihatkan memerhati dengan tekun pada habit yang dibawa semenjak kecil dan berkembang dalam karektornya.


2. jangan takutkan anak, dengan menanamkan ketakutan dalam dirinya pada perkataan hantu contohnya. Ini adalah cara tarbiah(contoh) yang terburuk sekali! Anak kita akan tumbuh dengan hati yang lemah dan menjadi penakut kerana kejahilan kita, walaupun pada asalnya tujuan orang tua adalah untuk mengelakkan anak melakukan perkara yang tidak mereka sukai. Paling tidak kita bertujuan untuk memberanikan mereka.


3. berikan anak waktu makan yang tetap. Jangan ganggu ‘habit’ ini, kerana akan mengganggu kesihatan.


4. biasakan mereka untukmembersihkan gigi mulai usia kecil lagi. Latih mereka untuk mencuci tangan, berkumur dan mengelap mulut/tangan sesudah makan apa sahaja, walaupun minum SUSU.


5. ajarkan anak adab2 dalam islam. Kita mempunyai adab makan,minum, tidur, memakai pakaian, adab masuk dan keluar tandas atau rumah dan pelbagai lagi. Lengkap dengan doa dan niat, perbuatan tangan/kaki dimulai kanan/kiri, tambahan dengan bacaan bismillah pada setiap perbuatan untuk mendapatkan keredhaan Allah s.w.t.


6. apabila anak mulai pandai bercakap,PERTAMA2 ajarkan untuk menyebut KALIMAT ALLAH TAALA. Apabila mereka mula bercakap, ibubapa hendaklah membacakan ayat2 Al- Quran, nama2 Allah dan kalimah2 yang baik untuk anak. Pemikiran bayi mudah menerima dan menyimpan apa yang didengar dan dilihat.


7. orang tua jangan bertelanjang di hadapan anak-anak yang berusia enam bulan.


8. jangan biasakan anak mencintai kemewahan dan perhiasan dunia. Tanamkan sifat kesederhanaan.


9. biasakan dari sekarang memakaikan pakaian yang agak lusuh kepada anak2 walaupun anda orang yang kaya.


10. apabila anak perempuan mencapai usia remaja, jangan benarkan ia memakai barang2 perhiasan. Cintakan perhiasan akan membiak dalamdirinya mulai usia kanak2.


11. tanamkan sifat pemurah dalamdiri anak. Biasakan mereka memberi makanan dengan tangan mereka sendiri kepada orang miskin.


12. bahagikan barang2 antara anak perempuan dan lelaki (adik beradik mereka). Berikan anak yang paling tua untuk membuat pembahagian dibawah pengawasan kita.


13. selalu membuat teguran kepada mereka bagi anak yang makannya lebih banyak.


14. jangan biarkan sifat keras kepala anak2. sikap ini adalah fatal bagi perkembangan moral dan spiritual mereka.


15. jangan biarkan mereka daripada menjerit2 dan berbicara dengan suara yang tinggi seperti orang yang bergaduh.


16. jangan biasakan mereka bercampur gaul dengan anak2 yang lain. Adik beradik lelaki dan perempuan boleh bermain bersama dalam ruangan terbatas. Ini membuatkan kita dapat mengawasi perkataan dan perbuatan mereka.


17. jangan membiarkan anak2 berjalan ke rumah jiran.


18. pengaruh yang paling merosakkan adalah TELEVISYEN.ingatkanlah masa depan anak2 anda. Untuk kebahagiaan dan keselamatan mereka diakhirat, maka jangan sekali2 memperkenalkan keburukan ini ke dalam rumah mereka.


19. jangan berikan mereka mainan dalam bentuk orang/binatang atau permainan yang digambar dalam rupa manusia atau binatang.


20. tanam dalam diri anak supaya tidak suka berbohong, tamak, irihati, sombong, hasad dan semua sifat yang buruk. Awasilah perkembangan anak, berilah nasihat, pengajaran dan teguran secara on going biarpun mereka mencecah kedewasaan.


21. jangan berteriak kepada anak2. Tunjukkn kesalahan mereka dan jelaskan keburukan mengenai sesuatu, semampu yang kita dapat jelaskan.


22. jangan menghukum anak dalam keadaan kita marah. Ini satu tindakan yang tidak adil. Rancangkan satu hukuman yanglayak dan lakukanlah setelah marah kita reda.


23. ajarkanlah anak untuk mengurangi bercakap dan ketawa berlebihan.


24. segera panggil anak apabila mereka melakukan sesuatu perbuatan buruk/ bertingkah laku yang tidak baik. Ini memperlihatkan kita memberi perhatian pada gerak geri mereka.


25. hukumlah anak jika ia berkelahi dengan orang lain.jangan biarkan perbuatan buruk itu. Membiarkan kelakuan yang mengganggu seperti itu sama seperti menghancurkan anakmu sendiri.


26. biasakan anak untuk bangun tidur awal.


27. pada usia 7 tahun pastikan anak menjaga solat dengan teratur. Jika mereka mencapai umur 10 tahun dan masih tidak menjaga keteraturan solat, berikanlah hukuman yang sepatutnya. Penting bagi anak untuk dibiasakan menjaga solat dengan istiqamah dan awal waktu selagi mereka dalam usia yang masih kecil.


28. orang tua hendaklah menyediakan masa setiap hari untuk dapat berkumpul bersama anak2 supaya dapat membacakan buku2 yang baik. Contoh kisah2 para nabi dan orang2 soleh, sangat bagus dibacakan dan disampaikan pada mereka.


29. jangan biarkan anakmu membaca komik, majalah2 bergambar atau buku2 barat dan majalah yang merosakkan moral dan karektor anak.


30. jangan berikan wang kepada mereka untuk dibazirkan dengan kehendak yang tidak perlu.


31. galakkan anak untuk membaca buku2 Islam.


32. jangan berikan anak bermain pertarungan semacam judi (permainan yang ada kalah menang-maisar)


33. berikan peringatan jika anak mencemuh, membuat jenaka kerana appearance atau kelainan bentuk orang lain. Jelaskan kepada mereka bahawa semua orang adalah ciptaan Allah dan semua ciptaan adalah dengan Kehendak dan Kebijaksanaan Allah.


34. biasakan dalam diri anak untuk melakukan kerjanya sendiri. Biarkan mereka kemas tempat tidur sendiri, merapikan pakaian dan ruangannya sendiri. Ajarkan mereka supaya sentiasa bersih dan rapi. Ke’sepah’an dan kelalaian adalah lumrah dalam diri anak2. orang tua harus repetitive melatih anak tanpa putus asa.


Dalam kebiasaan ini,orang tua tidak harus memukul anak2 mereka. Berikan warning yang akhirnya akan memberi kesan pada mereka. Anak2 harus diajar untuk tidak menaburkan barang kesana kemari.


35. jangan biarkan anak melakukan sesuatu seara diam2 atau sembunyi daripada pengawasan orang tua.Apabila anak melakukan secara diam2 tersembunyi, tidak mengkehendaki yang lebih tua mengetahui, maka ini menunjukkan anak itu tahu perbuatannya itu salah. Ini memberikan mereka tahap kematangan fikiran dan tahu erti tidak jujur..


36. ajarkanlah anak2 untuk bersikap tawadduk. Jangan biarkan mereka mengagungkan sesuatu menjadi miliknya.


37. apabila seorang anak menyelesaikan suatu tugas dengan baik, ucapkan selamat kepadanya dan sekali-kali berikan hadiah sebagai penghargaan.


38. orang tua jangan bertengkar dengan orang lain / sesama sendiri di depan anak2.


39. ibu hendaklah sentiasa mengajar anak2nya untuk mencintai ayah serta menghormatinya.


40. jangan biarkan anak keluar rumah pada waktu Maghrib.
Hadis nabi s.a.w. melarang ini. Syaitan berkeliaran dalam jumlah yang banyak sesudah Maghrib dan menginginkan malapetaka bagi anak-anak.


Jawapannya KENA SANGGUP, demi anak.
Tegas biar pada agama, lembut biar pada kasih sayang.
anak akan paham dengan sendirinya jika kita bertegas dengan perkara yang melibatkan masa depan, akhlak dan kematangan diri.
(setidak-tidaknya mungkin selepas mempunyai keluarga sendiri)

Baru saya paham, being a mother conscious my mind and mature my thinking.
Kecik-kecik saya tak paham, besa panjang dah jadi ibu then I know.And im sure ibu mana nak anak jadi hantu,kerana setiap ibu tentu mahukan yang terbaik!

p/s : ma(if u readla), I’m sorry k for the past. u know i love u
THANK YOU.
*hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs*
*hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs* *hugs*

"barang siapa yang durhaka kepada kedua orangtuanya, niscaya anaknya akan durhaka kepadanya" {al hakim}

-a reminder for me too-
Related Posts with Thumbnails

HUSBAND & WIFE

HUSBAND & WIFE

WIFE & KIDS

WIFE & KIDS

KIDDO NO 1

KIDDO NO 1

KIDDO NO 2

KIDDO NO 2
 
Blog Design by Template-Mama.