"Motherhood...What a glorious career!"


Sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di Seremban, mungkin ini pilihan yang baik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan surau d& Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Alamat Rumah:
No 11, Jalan Cempaka 22
Taman Cempaka Fasa 2
70450 Seremban
Negeri Sembilan

Jenis Rumah: Teres Dua Tingkat (Freehold),

Rumah tengah dan berkeadaan baik

Saiz Rumah: 22' X 75' sq feet

Bilik : 4

Kondisi : tiada pengubahsuaian,

TETAPI LENGKAP DENGAN GRILL.

Lokasi : Terletak di hadapan Surau Al-Amin, Taman Cempaka 2, berhampiran Pasaraya Giant Senawang dan Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Jika berminat atau untuk keterangan lanjut, sila hubungi Syaffik 013-2089065, elly 013 3337978

24.5.10

hidup penuh tekanan, tapi kami jangan mengalah




اللهُمَّ إِنِّي أَشْكُوْ إِلَيْكَ ضَعْفَ قُوَّتِي وَقِلَّةَ حِيْلَتِي وَهَوَانِي عَلَى النَّاسِ

Ya Allah! Sesungguhya daku mengadu padamu akan kelemahan upayaku,
kurang usahaku dan hinanya aku di kalangan manusia


يَا رَبَّ العَالَمَيْنَ ، أَنْتَ رَبُّ المُسْتَضْعَفِيْنَ ،

وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِيْنَ ، وَأَنْتَ رَبِّي

Wahai Tuhan sekalian alam, Engkaulah Tuhan golongan yang lemah,
Engkaulah yang Maha Mengasihani, dan Engkaulah Tuhanku



إِلَى مَنْ تَكِلُنِي ، إِلَى بَعِيْدٍ يَتَجَهَّمُنِي أَمْ عَدُوٍّ مَلَّكْتَهُ أَمْرِي ؟

Kepada siapa Engkau serahkan aku, di kejauhan aku disisihkan
atau kepada musuh yang diberikan kuasa padanya
untuk menggagalkan urusanku?



إِنْ لَمْ يَكُنْ بِكَ غَضَبٌ عَلَيَّ فَلا َ أُبَالِي ،

غَيْرَ أَنَّ عَافِيَتَكَ هِيَ أَوْسَعُ لِي

Tidaklah mengapa jika Engkau tidak murka padaku,
tetapi aku lebih mengharapkan naungan kesejahteraan daripadaMu


أَعُوْذُ بِنُوْرِ وَجْهِكَ الَّذِي أَشْرَقَتْ لَهُ الظُّلُمَاتُ ،

وَصَلُحَ عَلَيْهِ أَمْرُ الُّدُنْيَا وَالآخِرَةِ

Aku mohon berlindung dengan nur “wajah”Mu yang menerangi kegelapan
dan memperelokkan urusan dunia dan akhirat


أَنْ يَحِلَّ عَلَيَّ غَضَبُكَ أَوْ أَنْ يَنْزِلَ بِي سَخَطُكَ

Lindungilah daku dari kemurkaanMu
atau apa yang mungkin menimpaku disebabkannya


لَكَ العُتْبَى حَتَى تَرْضَى

Hanya kepada Engkaulah aku pasrahkan diri
sehingga Engkau redha


وَلاَ حَوْلَ وَلا َقُوَّة َإِلا َّ بِالله

Sesungguhnya tiada daya-upaya
dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah


kami insan yang lemah
yang mengalah apabila keadaan terlalu tertekan
tapi demi anak2 jangan tunduk
sebaliknya berdiri lah tegak
umpama mendirikan solat

22.5.10

ibu jangan tidur lagi

PARENT selalu lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur.
opp, bukan parent, specifically ME.
cuma kita selalu ingat nak baca bedtime stories...
kan kite suka ikut mat salleh kan kan?

ibu jangan tido lagi, ini anak tido, ibu pun nak tido sama.



1. ibu belum wiridkan Ya Latif ke ubun2 dan dan adik sebanyak yang mungkin, walaupun hanya 100 kali (setiap malam kan ibu?)



2.ibu belum baca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali untuk kami



3.ibu belum 'beborak 'dengan kami masa sedang tidur, ibu kena panggil dengan nama penuh kami ,berbinkan atau berbintikan kepada ibu sebab ibu,ibu kandung aydan dan adik. ibu boraklah , bagi nasihat, pujian pastu ibu ceritalah tentang perasaan kasih sayang sebab masaibu bercakap itula yang sgt berkesan pada jiwa dan roh anak2.



4.time tu, ibu boleh tengok mata kami bergerak-gerak, walaupun kami sedang tidur besttt.



5.ayah dan ibu selalulah sapu air lebihan wuduk yang ada pada aydan dan adik (air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun2 anak)




ibu selalu lupa...ingat ye....

21.5.10

berdehem , dipusing-pusingkan

kita kalu nak kencing, tak dan dan dah kalu nampak toilet (ni bila kes di luar rumah).
pastu tak dan dan pula nak basuh cepat and get out asap.(toilet tak selesa maybe or jeans ketat?)
tak boleh macam tu bai, banyak hal nanti dalam kubur.

jap lagi nak cerita skit,
amalan membasuh kencing dengan betul. jangan le rasa funny or dirty, tetapi harus kita jadikan sebagai panduan hidup sebab nama kita pun umat islam di muka bumi ni kan?
setengah orang rasa dirinya cukup bagus dengan banyak
amal ibadahnya, sedekahnya dan lain-lain tetapi masih tidak terlepas
dari azab api neraka.
Syaidina Abu Bakar pernah hendak
menyembahyangkan jenazah si polan, tetapi tiba-tiba tersentak dengan
suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan jenazah itu. Lalu
disuruh orang membukanya.

Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala
jenazah tersebut.
Syaidina Abu Bakar mencabut pedang lalu
menghampiri ular tadi untuk dibunuhnya. Tetapi ular itu dapat
berkata-kata,
Katanya " Apakah salah ku ke ana aku telah diutus oleh
Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan. "
Diselidiki
amalan sipolan itu semasa hayatnya jelas dia merupakan orang yang
mengambil ringan dalam hal menyucikan kemaluannya apabila membuang
air kecil.

that's why...............................

Untuk kaum lelaki, apabila lepas membuang air kecil (yang pastinya bukan kencing berdiri), disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing dipastikan keluar
kesemuanya. Lepas itu urutlah kemaluan dari pangkal ke hujung beberapa
kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran.
Kemudian basuhlah dengan air sesucinya.

Untuk kaum wanita pula, apabila membasuh kemaluannya, pastikan
dicucikan bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan
dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih. Bukan dengan hanya
menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja ia
tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang
berbibir-bibir itu.


Dr Masitah Adam
Fakulti Perubatan Islam
Sektor Kebahagiaan Rumahtangga

18.5.10

surat untuk tok - part 12

hi tok,
actually 3 minggu lepas kitaorang balik ipoh,
ayah balik nak amik basikal dan,
dan asyik tengok abang and kakak2 je yang kayuh beskel.
beskal dan kan ada.(cuma dan tolak , tak reti kayuh lagi, ke malas.)

ibu dh awal2 sound masa sampai sabtu mlm tu nk kena bgn pagi.
demi tok......demi tok....
untuk tok cuci mata.
kite nk gi memorylane @ loken @ pasar karat tok!!!!!!!!!!(byk nau nama dia)



gigih ibu kejut kul 7 pagi siap2 cos tak nak panas kat memorylane nanti.
bedak bertompok trademark tok kan???kan?????



dan yang tak leh bukak mata, tp boleh je mandi sejuk2 pagi.



taraaaaa dh sampai,
time ni kul8 dh,
orang baru nk susun2 barang.
tapi dah banyak gak dok melangut tengok kitaorang.

Memory Lane ni kat Jalan Honley, Ipoh tok.
orang perak panggil tempat ni "Keling Botol", tatau arr nape tok.
mcm biasa memory lane lubuk kalu orang2 mcm tok ni.segala barang2 lama, antik bersusun untuk dirembat kata ibu.

dulu loken (nama lama memorylane) kat area kat tepi sungai kinta,
skang dah jadi Nashmir Nasi Kandar.
dorang pindah sini.




memorylane ni jalannya lurus saje, tak mcm ropewalk, kena pusing2 satu lorong






hi tok..



teng teng teng,
cuci mata tok



double teng teng teng



gmbr separuh ensem mat dandan



lagi...



dan lagik..meleleh tak tok hihi
harganya pun boleh tahannnnnnnnnnnnn,
kalu mahu simpan okehhh, tp juai hummmm...



ini tin buruk, dh bekarat tahap maha cipan.dah le mahal.satu tin kat rm10/15



opp, adik dh tido



orang pun makin ramai, makin panas





amp, speaker semua ada tok.
blender, iron, telepon, pun kalu nak ada.
yg 20-30 tahun pun ada.
yg lebih dari umur tok pun lagi la ada.



dan nampak sesuatu



dah panas ler tok



ramainya orang



arr, itu remote car. tapi ibu tak nak tanya uncle tu berapa.
dan nak usha ibu soh beli ni



ibu, tanyalah uncle ni duit berapa,
dan nak....





sorry babeh,malas ibu mahu layan.
pantang nampak car ngendeng2 nak soh beli.
jimat.....paham??

byeee tok. (errr ada apa2 tanya kat sms/email atau call terus lebih baik hehehehe)

16.5.10

yang menguap wa wa wa

tak comel / tak ensem seseorang menguap tak tutup mulut,
nampak anak tekak, dan lobang hidung tambah extra 2inci.
tak kira ah!



Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud: “Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap.
Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah' , maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah! '. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.
(Hadith Riwayat Bukhari)




Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: “Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka.”
Riwayat Imam Muslim Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya:
“Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu.”
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)




Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin.”
(Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi)





Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:
1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.
(nak pulak subuh subuh)
2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.
3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin. (warrrrrgggggg nganga besar nampak?)
4. Sunat ketika bersin mengucapkan “Alhamdulillah” dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan “Yarhamukallah” .
5. Sunat mengucapkan “Astaghfirullah” selepas menguap.




mudah, tak membebankan.cuma kena ingat dalam kepala otak.
baby tak pe, dia comeiii,
tapi kita orang besar kena tutup mulut dia heheheh.



14.5.10

Rahsia Sumur Zamzam






















The Miracle of Zam Zam Water

Research by Tariq Hussain and Moin Uddin Ahmed

Come the Hajj season, and I am reminded of the wonders of Zumzum water. Let me go back to how it all started. In 1971, an Egyptian doctor wrote to the European Press, a letter saying that Zumzum water was not fit for drinking purposes. I immediately thought that this was just a form of prejudice against the Muslims and that since his statement was based on the assumption that since the Ka'aba was a shallow place (below sea level) and located in the center of the city of Makkah, the wastewater of the city collecting through the drains fell into well holding the water.

Fortunately, the news came to King Faisal's ears who got extremely angry and decided to disprove the Egyptian doctor's provocative statement. He immediately ordered the Ministry of Agriculture and Water Resources to investigate and send samples of Zumzum water to European laboratories for testing the potability of the water.

The ministry then instructed the Jeddah Power and Desalination Plants to carry out this task. It was here that I was employed as a desalting engineer (chemical engineer to produce drinking water from sea water). I was chosen to carry out this assignment. At this stage, I remember that I had no idea what the well holding the water looked like. I went to Makkah and reported to the authorities at the Ka'aba explaining my purpose of visit.

They deputed a man to give me whatever help was required. When we reached the well, it was hard for me to believe that a pool of water, more like a small pond, about 18 by 14 feet, was the well that supplied millions of gallons of water every year to hajis ever since it came into existence at the time of Hazrat Ibrahim A.S., many, many centuries ago. I started my investigations and took the dimensions of the well. I asked the man to show me the depth of the well.

First he took a shower and descended into the water. Then he straightened his body. I saw that the water level came up to just above his shoulders. His height was around five feet, eight inches. He then started moving from one corner to the other in the well (standing all the while since he was not allowed to dip his head into the water) in search of any inlet or pipeline inside the well to see from where the water came in. However, the man reported that he could not find any inlet or pipeline inside the well.

I thought of another idea. The water could be withdrawn rapidly with the help of a big transfer pump which was installed at the well for the Zumzum water storage tanks. In this way, the water level would drop enabling us to locate the point of entry of the water. Surprisingly, nothing was observed during the pumping period, but I knew that this was the only method by which you could find the entrance of the water to the well. So I decided to repeat the process. But this time I instructed the man to stand still at one place and carefully observe any unusual thing happening inside the well. After a while, he suddenly raised his hands and shouted, "Alhamdollillah! I have found it. The sand is dancing beneath my feet as the water oozes out of the bed of the well."

Then he moved around the well during the pumping period and noticed the same phenomenon everywhere in the well. Actually the flow of water into the well through the bed was equal at every point, thus keeping the level of the water steady. After I finished my observations I took the samples of the water for European laboratories to test. Before I left the Ka'aba, I asked the authorities about the other wells around Makkah.

I was told that these wells were mostly dry. When I reached my office in Jeddah I reported my findings to my boss who listened with great interest but made a very irrational comment that the Zumzum well could be internally connected to the Red Sea . How was it possible when Makkah is about 75 kilometres away from the sea and the wells located before the city usually remains dry? The results of the water samples tested by the European laboratories and the one We analysed in our own laboratory were found to be almost identical.

The difference between Zumzum water and other water (city water) was in the quantity of calcium and magnesium salts.

The content of these was slightly higher in Zumzum water. This may be why this water refreshes tired hajis, but more significantly, the water contained fluorides that have an effective germicidal action. Moreover, the remarks of the European laboratories showed that the water was fit for drinking.

Hence the statement made by the Egyptian doctor was proved false. When this was reported to King Faisal he was extremely pleased and ordered the contradiction of the report in the European Press. In a way, it was a blessing that this study was undertaken to show the chemical composition of the water. In fact, the more you explore, the more wonders surface and you find yourself believing implicitly in the miracles of this water that God bestowed as a gift on the faithful coming from far and wide to the desert land for pilgrimage.

Let me sum up some of the features of Zumzum water.

This well has never dried up. On the contrary it has always fulfilled the demand for water. It has always maintained the same salt composition and taste ever since it came into existence. Its potability has always been universally recognised as pilgrims from all over the world visit Ka'aba every year for Hajj and umrah, but have never complained about it. Instead, they have always enjoyed the water that refreshes them. Water tastes different at different places.

Zumzum water's appeal has always been universal. This water has never been chemically treated or chlorinated as is the case with water pumped into the cities. Biological growth and vegetation usually takes place in most wells. This makes the water unpalatable owing to the growth of algae causing taste and odour problems.

But in the case of the Zumzum water well, there wasn't any sign of biological growth. Centuries ago, Hagar (raa) searched desperately for water in the hills of Safa and Marwa to give to her newly born son Ismail (pbuh) As she ran from one place to another in search of water, her child rubbed his feet against the sand. A pool of water surfaced, and by the grace of God, shaped itself into a well which came to be called Zumzum water.

12.5.10

surat untuk tok - part 11

tok,
jom layan tengok ropewalk penang.sorry le tak banyak gambo, nanti kitaorang amik gambar lagi k?
tok, dan nak sgt bela turtle, tp bubu mcm tak bg je.
dia kata sapa nk basuh berak turtle nanti......
bela ikan boleh tok?

kalu tok nak tengok view lebih besar, klik pada gambar k.

Rope Walk, Jalan Kulit, Penang (belakang stadium penang)



kebanyakkan menjual atas meja



tak berapa panas sebab mostly ada payung besarr punya.



ini tembaga



kedai sama pandangan sisi.




buku murah



buah dia murah dan fresh tok! tp tak beli pun hehe







errr, gmbar feveret2 tok ibu tak banyak amik sebab:
  1. tak berapa nak ada.kalu ada pun yg tok dh ada, yang ada biasa2 saja
  2. orangnya mcm singa aje tak bagi amik gmbr pinggan dia
  3. ibu tak ingat sebab dan2 tak mo dok diam nak jalan sana sini hehe
  4. tok punye collection lagi CANTEKK TERTARIK THE BOMB!

ini panduan kalu tok nak mai direct tanpa singgah dulu kem sungai ara tempat kitaorang (heheh, sebenornya ibu soh tok buat reference simpan dalam draft henpon, ibu tu bukan ingat pun jalannya hahahahahahahaha)


dari Jambatan Pulau Pinang :
bila tok dah sampai di penghujung jambatan di persimpangan Bayan Lepas/Gelugor/Georgetown,
tok belok kanan ke Georgetown terus melepasi Caltex dan Tesco.
tok terus ke Lebuhraya Lingkaran Luar Pulau Pinang,
tok jangan belok kiri (selepas Tesco).
tok terus melepasi flyover pertama.
Sebelum flyover kedua - tok belok kiri ke Sungai Pinang (di persimpangan flyover ini).
tok terus sehingga jumpa persimpangan Jalan P. Ramlee.
tok belok kanan, selepas masjid (selepas titi kecil) ,
last skali tok belok kiri ke Stadium.
sure jumpa! senang sajok.

parking dua inggit ye tok!

10.5.10

ajar anak sayang binatang

awalnya, kulit cengkerang (telur) mula merekah sikit2.
pastu banyak pergerakan perlahan2, lepas tu sekuat2,sebab makhluk allah yang kecik comei basah tu mengerekot dalam telur untuk pecahkan.

4 ekor binatang berlainan menetas dari telur, besar sungguh kejadian Allah S.W.T.

Ostrich (burung unta)










African penguin (penguin afrika)









Tortoise (kura-kura)









Chicken(ayam)








gambar yang membuktikan kebesaran dan kekuasaan Allah S.W.T telah dipetik dari lensa pasangan suami isteri, Heidi and Hans-Juergen Koch dari Jerman. dorang mempunyai pengalaman selama 20 tahun dlm bidang fotografi khususnya bab amik gambar binatang.
ini adalah hasil berhari2, berbulan melenguk tengok binatang ni nak bertelur.

african penguin telurnya diletak dalam gua, berlapikkan bulu2 dan sedikit kayu
ostrich pecahkan telurnya bukan dengan mematuk2, tapi meregangkan otot tengkuknya sekuat hati.

tortoise berkaki merah pula menetas dengan mulut terbuka, ko terkejut keluau teluq orang amek gambar ek? (sama mcm kalu kite kuar memerut orang amek gambar kot)

binatang lain2 takde pulak dia amik gambar, mcm buaya, burung, katak, ikan,
lipas, ketam, cacing dll? susah kot.
hehe, saya nak sampaikan, ajar anak2 sayang binatang, sebab mereka makluk Allah yang dicipta dengan adanya hak untuk disayangi.

dari Ibnu Mas’ud r.a. dia berkata:

”Kami dahulu bersama Rasulullah S.A.W dalam sebuah safar (perjalanan), lalu beliau pergi untuk menunaikan hajatnya. Kemudian kami melihat Hamroh (burung) bersama dengan kedua anaknya yang masih kecil, lalu kami mengambil kedua anaknya.

Maka datanglah burung itu dan dia kebingungan mencari anaknya.

Lalu datanglah Rasulullah S.A.W, dan beliau bersabda:

”Siapakah yang membuat bingung burung ini terhadap anak-anaknya?

Kembalikanlah kedua anaknya kepadanya.”


bukan saja hak untuk disayangi, tapi hak
  1. penjagaan dan perlindungan pemeliharaan
  2. makan dan minum
  3. tidak dizalimi
  4. penjagaan dari sakit
  5. lingkungan (persekitaran) yang bersih
  6. tidak diubah fizikalnya
rasanya hujung minggu nak ajak aydan pi beli turtle kot ;)
Related Posts with Thumbnails

HUSBAND & WIFE

HUSBAND & WIFE

WIFE & KIDS

WIFE & KIDS

KIDDO NO 1

KIDDO NO 1

KIDDO NO 2

KIDDO NO 2
 
Blog Design by Template-Mama.