"Motherhood...What a glorious career!"


Sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di Seremban, mungkin ini pilihan yang baik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan surau d& Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Alamat Rumah:
No 11, Jalan Cempaka 22
Taman Cempaka Fasa 2
70450 Seremban
Negeri Sembilan

Jenis Rumah: Teres Dua Tingkat (Freehold),

Rumah tengah dan berkeadaan baik

Saiz Rumah: 22' X 75' sq feet

Bilik : 4

Kondisi : tiada pengubahsuaian,

TETAPI LENGKAP DENGAN GRILL.

Lokasi : Terletak di hadapan Surau Al-Amin, Taman Cempaka 2, berhampiran Pasaraya Giant Senawang dan Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Jika berminat atau untuk keterangan lanjut, sila hubungi Syaffik 013-2089065, elly 013 3337978

31.10.09

Tiada ganti susu lain,melainkan susu ibu



Some data taken frm book: Al Mar’atus Shalihah (Wanita Salehah),
Penyusun Majlis Ulama Afrika Selatan

Sepanjang 6 bulan pertama, for me menyusukan anak adalah meletihkan, sakit belakang, tidak cukup rehat, sentiasa lapar, supplement tambahan perlu dibeli untuk memastikan produktif susu ditahap maksimum, bimbang  tidak cukup susu especially bila anak menangis, anak tidak mahu dengan orang lain kerana keinginan bergayut mereka yang tinggi, malu dengan orang yang melihat terutama shopping mopping faveret kami, dan menjawap banyak persoalan keluarga dengan jawapan yang meyakinkan kenapa harus menyusukan anak.(banyak lagi, tak terpikir sekarang ni)
Breastfeed sememangnya tak susah , buka bra, sumbat saja.
Tapi banyak  maklumat2 lain yang berkaitan perlu dipelajari.


Sincerely, saya menyusukan 2A walaupun bukan exclusively, bukan sampai 2 tahun, bukan tandem nursing (mengandung dan menyusukan ),bukan mengepump dapat 8-10oz skali pump,bukan jual barang bf lagi!
Kali ni nak borak ilmiah, pasal some people very taksub dengan breastfeeding).Pro-bf ini sehingga segala percakapan,perbuatan membuatkan kita rasa ‘a very bad mother’.
Kita? Saya kot!
Mungkin saya makan cili, jadik pedasnya memang saya rasa.tak syak lagi!

Cuma ketaksuban  itu boleh membuatkan awak-awak memandang rendah pada ibu2 yang tidak fully bf, dan yang none at all.
Sepatutnya mereka diberikan semangat, kekuatan dan ilmu so that anak2 seterusnya boleh diusahakan sepenuhnya breastfeeding.
Bila sudah tahu penjelasan dan pengetahuan mengenai pentingnya penyusuan badan dan ganjaran yang diberikan, saya pasti mana ada kaum ibu yang sanggup abaikan tanggungjawab mereka.
betui tak cik kak semua oiiyyy?

I want to share dua hadis dari Rasulullah s.a.w,
Ibu menyusukan anak adalah penting, tugas mulia dan tanggungjawab ibu.
Sabda baginda s.a.w :
Bagi setiap tegukan susu yang diberikan kepada bayi, ibu mendapat satu pahala kebaikan.Jikalau ibu terpaksa bangun pada malam hari kerana bayinya itu, maka ia dapat pahala sebagaimana pahala orang yang membebaskan hamba sahaya 70 orang di jalan Allah.

Apabila seorang wanita menyusukan bayinya, maka setiap tegukan susu yang diberikan meperolehi pahala yang sama dengan pahala orang yang menghidupkan seorang yang mati.Apabila ia memisahkan penyusuan bayinya (setelah cukup usia), satu malaikat khusus akan mengucapkan selamat kepadanya kerana keberhasilannya melakukan tugas menyusukan anaknya).
Dan ia berkata : “dosa-dosamu yang lampau sudah diampuni”

Even though non muslim medical doctors has written lots of value and benefits of breastfeeding, wanita Islam sejati tidak memerlukan dorongan dan penjelasan orang lain kerana Rasulullah s.a.w. telah menerangkannya untuk melakukannya sebagai amalan, kewajipan fitrah. Cuma sedikit masa untuk membaca, sekaligus menyebarkan dikalangan kaum ibu. (boleh kan?copy paste forward saje)

Saya pasti, bila semua kaum ibu tahu pasal ni, takkanlah :

  1. dorang menidakkan hak anak.susah2 nak beranakkan, inikan pula membesarkan
  2. nak beli susu bertin2 yang mahal harganya. Beli toys/baju lagi bagus.
  3. dorang tak mahu pahala/dosa diampunkan yang dijanjikan Allah s.w.t. sudahla dosa yang ada belum tentu diampunkan/disedari.
  4. dah beli pump spectra/medela/etc mahal2 then jual half price kat blogger lain
  5. biar susu kering didada instead of sumbat pada anak.
  6. nak bawa semua peralatan sebakul bila outing

Ada dua web yang mengandungi bertimbun2 ilmu breastfeeding yang saya suka, dan mahu kongsi.
Dari semua segi,nak banding dengan apa saya tulis hanya 0.000000000001 % saja.
Dorang share pengalaman, share maklumat, share susah senang,suka duka.


both are mothers, both are lactation counselors.

So apa lagi?, next time pregnant kita doa pada Allah s.w.t (lagi baik doa daripada sekarang )supaya boleh menyusukan anak sepenuhnya,boleh menge’pump’ tak kira pukul 3-4pagi, boleh menghadapi cabaran anak menangis dimana orang mesti cakap “TAK CUKUP SUSU TU.”

Ini reminder untuk saya juga ;)







24.10.09

no title

saya kekosongan idea, sebab kreatif jus saya memang kurenggg.
macammana nak jadi blogger tegar ni? tensen betul :(
 















p/s: when 2A(aydan & aisyah) is up, i have lots to say. but when they down..otak jam la pulak!
Related Posts with Thumbnails

HUSBAND & WIFE

HUSBAND & WIFE

WIFE & KIDS

WIFE & KIDS

KIDDO NO 1

KIDDO NO 1

KIDDO NO 2

KIDDO NO 2
 
Blog Design by Template-Mama.