"Motherhood...What a glorious career!"


Sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di Seremban, mungkin ini pilihan yang baik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan surau d& Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Alamat Rumah:
No 11, Jalan Cempaka 22
Taman Cempaka Fasa 2
70450 Seremban
Negeri Sembilan

Jenis Rumah: Teres Dua Tingkat (Freehold),

Rumah tengah dan berkeadaan baik

Saiz Rumah: 22' X 75' sq feet

Bilik : 4

Kondisi : tiada pengubahsuaian,

TETAPI LENGKAP DENGAN GRILL.

Lokasi : Terletak di hadapan Surau Al-Amin, Taman Cempaka 2, berhampiran Pasaraya Giant Senawang dan Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Jika berminat atau untuk keterangan lanjut, sila hubungi Syaffik 013-2089065, elly 013 3337978

15.3.10

lagi seminggu

SYAZA's akan pulang ke tanah pulau, ayahnya pun dah keluar.
sedikit calar balar, sedikit kurus dan sedikit gelap hiks.
persiapan untuk peningkatan kerjaya seterusnya, insyallah.

saya tak boleh nak bayangkan nak kemas rumah, dapur,bilik2, ruang-ruangan,
adooiiii la.
dengan aisyah dengan aydan lagi yang sibuk kalau saya mula buat2 kerja.
2A ni memang jeles tengok ibu buat2 sibuk, mereka mahu saya tatap, layan atau nyanyi ABC aje dengan mereka sepanjang hari
semua nak dimulakan dari mula.
adooiii la (2 times)

semoga Allah berikan saya kekuatan untuk menempuhi hidup sendiri bersama 2 anak kecil.
segala aktiviti dari subuh sampai titon kena la pandai2 bahagikan masa.
saya kata begitu sebab kapten sapik memang busy, kan kapten sapik kan?kan? muhehheheh.
kena mereka jadual -lah sebelum balik nanti supaya tak kena perli dengan ibu saya.
sebab kek umah puchong asyik bising itu ini.dok sendiri padan muka saya!!

p/s : duduk puchong sekalipun kawan2 xmo datang ek? korang kata suka datang rumah berkonsep hutan bandar ni?(saya lain la..saya tak bersuami nak keluar kesana kemari-mode defensife-)
p/s/s : sure kena maki dengan korang pasni LOL!

13.3.10

emosi saya, emosi anak

Amat tertekan bila anak sakit, sama ada faktor semulajadi, ataupun sendiri cari pasal.
tapi semuanya ketentuan Allah S.W.T.
amat emosi kan?
rasa cam nak jadik doktor masa tu gak supaya boleh rawat anak sendiri, tanpa menyakitkan sikecil.

ini cerita aisyah, yang memang dari lahir sudah 2 minggu duduk di hospital.
minggu pertama disebabkan 'pre-term' 36 minggu dah saya beranakkan.
minggu kedua disebabkan 'high jaundice', duduk bawah 2 lampu siang malam pagi petang.
emosi dalam pantang jangan cakap meraung-raung dalam bilik dipujuk suami,
saya suruh suami ambil balik anak perempuan saya, kenapa ikut doktor suruh masuk wad masuk wad?
(terima kasih suami yang tolenrasi dengan perempuan berpantang hehe)

naive kan...naive disebabkan kepala yang weng-weng,
emosi disebabkan saya terkenang mengandungkan aisyah yang sihat mehat tiada kesusahan, dah melahirkan diduga.

umur 7 bulan aisyah masuk wad lagi.
kali ini demam denggi.boleh bayang demam denggi??
tiada ubat.
ubatnya air dan air dan air dan air.

hari 1 demam panas 38 degrees, on off.
hari 2 panas tengah malam dan awal pagi 38 degrees lagi.
hari 3 ke klinik kerajaan puchong, diberi paracetamol
hari 4 ke klinik semula sebab doktor arah panas sila datang balik,refer ke serdang kecemasan
hari 4 183 bacaan darah
hari 5 175 bacaan darah
hari 6 80 DUMM! sila masuk hospital serdang! (sabtu 27 feb 2010)
(bacaan darah normal adalah 200 makluman sila goggle)

tapi ahad petang sudah balik,platlet darah kembali zasssss 208, ALHAMDULILLAH.
besarnya kasih sayang Allah pada saya dan anak saya.
kenapa saya kata begitu? ini kisahnya..

betapa emosinya saya berada 2hari 1malam diwad 5a hospital serdang.
tanpa suami tanpa aydan, tanpa ibu saya.
hanya ada ibu dan bapa yang lain,
nurse yang perangainya layan tak layan saya, saya tak banyak karenah tu!(saya tau saya memang tak banyak karenah sebab saya banyak diam dengan nurse kecuali berborak dengan ibu2 sebilik-itu cerita lain kali)
doktor yang.....hum...doktor yang...doktor yang kerajaan lah, senang cerita, yang hanya bercakap dengan laptop instead of me the mother semasa rutin pagi dan petang . sikit pun x pegang check anak saya, yang mula naik ruam2 akibat denggi.apatah lagi jenguk, semuanya hanya pada penglihatan mata mereka saja.
hebat bukan??

2 jam selepas hari pertama diwad, aisyah dibawa ke bilik rawatan.
ibu sila tunggu dipintu saja, anak doktor pelatih dan nurse sila mendera anak saya.
30minit.....30 minit menunggu untuk dicucuk line darah dan drip (air).
saya menangis seorang diri ditepi koridor, saya salahkan diri sendiri,
mungkin anak sakit disebabkan kecuaian dan kelalaian saya.
setiap yang lalu hanya menundukkan kepala(nurses dan parents)
mungkin tak kuasa nak melayan, atau itu lumrah hospital?
aisyah dikeluarkan dengan 20 cucukan mencari darah dan saluran drip(saya kira selepas balik rumah ahad bukak bandage bekasan lilitan biru dan lebam).

setiap 4jam aisyah diperah2 kakinya untuk ujian darah, ambil pula tanpa salam, tanpa diplomasi, perah2 tekan2 janji keluar darah untuk diuji bacaan ada denggi kah sudah baikkah.
saya takkisah dibangunkan tengah malam "bangun!nak ambil darah anak"
tapi saya kisah anak saya diangkat sekuat hati,diletakkan di katil bayi, dan diperah.
anak itu sedang sedap tidur, semestinya buat begitu????

aisyah a verg strong girl,she cried, she kicked and punched, but pity her the more she react, the harder she went.
sampai saya kata, doktor baru kawin sebab inai merah dijari?
dia angguk kepala.
hati saya, " insyaallah doktor dapat anak, Allah balas apa doktor buat pada anak saya"
saya bukan mendoakan kesusahan doktor itu dikemudian hari,saya cuma mahu dia tahu kasih sayang ibu pada anak yang membuatkan saya jadi emosi.
she's doing her job,but why not add some psychology in it?
my baby is a B.A.B.Y for god sake!!

setiap kali jubah putih datang, aisyah saya peluk dukung.
saya bisik jangan takut ibu kan ada.
sebabnya saya perhatikan ketar bibirnya mencebik nak menangis.

saya tak boleh bayangkan ayu dengan anaknya pun nama aisyah,
saya tak boleh bayangkan anaz dengan anaknya feqar,
teman sebilik yang lain saya kurang berborak sebab mereka sibuk dengan anak.
lagi berdua tidur ayam siang,sebab malamnya anak mereka nak main.kesian..
yang berdua itu kalau dibandingkan dengan sakit denggi aisyah, apala sangat.
mereka ada sawan, dan jangkitan kuman dalam darah.
dah berminggu duduk hospital.
menunggu lagi untuk MRI berbagai.
saya...hanya 1 malam di hospital.
gunung emosi mereka lagi cecah kelangit berbanding saya.

kepada saya, emosi penting sebab sedarkan saya kasih ibu saya juga begitu pada saya, cuma ibu saya tak pandai zahirkan kasih sayang dia.
kepada suami, emosi penting sebab itu hadiah saya untuk anak, yang susah kita nak dapat, dan susah saya nak jaga.saya jaga anak penuh dengan dugaan baik aydan atau aisyah,emosi menuju pahala, yang mana hati kita dekat dengan Allah...(berdoa)
kepada doktor yang merawat auny aisyah inai dijari merah dan muka cantik tinggi lampai, emosi saya akan tetap emosi, walaupun doktor akan bertemu saya di tesco, puchong, penang, ipoh, ioi, klcc,dimana mana muka bumi ataupun akhirat. saya tetap marah terluka.

anak perempuan saya sekarang jadi amat beremosi, saya tak boleh tinggal walau pergi jamban sekejap pun.








Related Posts with Thumbnails

HUSBAND & WIFE

HUSBAND & WIFE

WIFE & KIDS

WIFE & KIDS

KIDDO NO 1

KIDDO NO 1

KIDDO NO 2

KIDDO NO 2
 
Blog Design by Template-Mama.