"Motherhood...What a glorious career!"


Sesiapa yang sedang mencari-cari rumah untuk dibeli di Seremban, mungkin ini pilihan yang baik kerana lokasinya terletak berhampiran dengan surau d& Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Alamat Rumah:
No 11, Jalan Cempaka 22
Taman Cempaka Fasa 2
70450 Seremban
Negeri Sembilan

Jenis Rumah: Teres Dua Tingkat (Freehold),

Rumah tengah dan berkeadaan baik

Saiz Rumah: 22' X 75' sq feet

Bilik : 4

Kondisi : tiada pengubahsuaian,

TETAPI LENGKAP DENGAN GRILL.

Lokasi : Terletak di hadapan Surau Al-Amin, Taman Cempaka 2, berhampiran Pasaraya Giant Senawang dan Pusat Perniagaan Taipan Senawang.

Jika berminat atau untuk keterangan lanjut, sila hubungi Syaffik 013-2089065, elly 013 3337978

29.8.09

colic baby ke pegang baby ni..


hari ni, 36 hari, macam budak besar buat muka kesian suruh amik dia.haip2x!



4 weeks exactly,what??? aisyah dah pandai ye..nak tido atas orang aje.haip!!



3 weeks later,pandai kerut dahi (pesal gambar terbalik?? )



2 weeks dah pandai posing, pun tido aje.susah nak bangunkan isap susu


2 hari aisyah dilahirkan, jaundice high kesian.


salam all.
bulan puasa ni korang puasa tak? soalan cepu emas, mestila puasa.orang tua kena puasa!
aisyah dah 36 hari hari ini, means lagi 4 hari lagi berpantang. (pastu semua boleh tibai ke?)
mana boleh!
still ada lagi makanan dan minuman yang perlu 'dikuarantinkan' dari perut ni.

cerita best akhir2 ni, aisyah suka menangis malam. bawak pi doktor, doc cakap colic(kembung).
sayang aisyah menangis malam(kuat nyaring bingit hehe) tak berenti, susah nak pujuk.
ingatkan pasal rashes kat perut.
since she is fully breastfeed, apa kita makan itu jadi susu.
tapi susah hatinya kan dalam pantang.apa yang aku makan pun.
doktor takmo bagi colic drop, since she can be sooth by breastfeeding.
tiada rawatan untuk colic, ia berakhir sampai 3 bulan (atau lebih?)

few that i know, list dibawah (*taken from diyaluna) perlu dielakkan sebab makanan itu menyebabkan pengeluaran lebih gas semasa diproses diperut :
  • Dairy product (cow’s milk, dadih,yogurt, icecream)
  • Bawang merah
  • Coklat
  • Kekacang seperti kacang tanah, taugeh, kacang hijau
  • Citrus fruit
  • Jagung
  • Gandum
  • Tomato
  • Strawberry
  • Artificial sweeteners
  • Minuman berkafein
  • Brokoli
  • Kobis dan bunga kobis
  • Sesetengah jenis pisang
lain tu memang tak makan pun,cuma SUSU. (diyaluna said : anda TIDAK PERLU minum susu untuk produce susu)
susu untuk ibu menyusu culprit ke? "penyumbang terbesar?"
not to say, rupa-rupanya cuma sistem penghadaman aisyah belum cukup matang. protein dalam susu lembu susah untuk diproses, so gas pun wujud dalam usus.
itu pasal menangis dan menangis dan menangis.(itu pasal ke?).apa ibu nak buat dengan 2 pack susu ibu tu?

we have tried every minyak, same bedtime routine, tak tidur aircond,gosok minyak, urut badan dengan lembut,siap tidur meniarap lagi.but she will refuse to stop crying.
sayang aisyah cuma boleh berenti bila ibu cuddle, sambil bagi boo**e.

aisey sayang aisyah..colic baby ke pegang baby ni? compius ibu :)

p/s: last time aydan also colic sebab menangis tak berhenti siang malam.aydan lain hal, dia ada gangguan mistik (persoalan kembung masih tiada penyelesaian...)

MOMMIES ADA TIPS NAK BAGI SAYA?

8 comments:

roxychick said...

heyy~ u sure bukan gangguan mistik lg ke? remember.. kapten baru balik dr johor time tu? mugkin 'dia' lepak dgn kapten dlm keta otw back..? heh.

anyway, she's looking fine! tapi lil princess tak mcm aydan la babe.. muka dia garang sket. aydan muka sweet.. ni kes terbalik kot la ni... haha.

tp pipi tetap londeh!

weh.. lg 4 days eh..? ok ok.. nnt kita jmp for buka puasa eh? eh.. mcm i dulu2 laa.. pon buka puasa dgn korg.. tp i masa tu masih berpantang... =p

how is you?

eliza abd. rahim said...

mua, aisey..bulan ramadhan surely takde mistik2 kan.
lgpun aisyah kentut pot pot tak benti bila malamlagi teruk.soundtrack memang panjang hehe.

yela,gegirl biar garang skit, takde sapa leh nyendeng.nanti nyendeng susah itu kapten.

i ok,can't wait to end my pantang.lagi 3hari.boring gaban!tapi i sure nak puasa. tak larat ganti lama2 nanti.

bila mahu kuar? kalau jadi i can only bring aisyah je.aydan is hard to handle alone.(kapten tak balik sampai raya huhu)

AaiNaA LaR NiE said...

kak elly... aainaa here. i cant wait to see ur lil princess. aritu aainaa blk kak elly blum beranak lg. tup tup br jek blk, kak eli dh beranak. aiyooooo... tgu la cousin ksygn kak elly ni blk dlu pon. heheheheh... i'll be back for raye this saturday...until 4th oct. cant wait to see u too and aydan ofcos. abg syaffik so so la. hahahahah no la.. joking!! nnti kteorg blk ganu but i know u have to settle ur thing at kl. nemind... later2 we talk ok. i have A LOTs of things that i wanna tell u. ehhehehe

eliza abd. rahim said...

babe...lama nye x dgr cite.im waiting for u ni,xde pun sampai2 nak melawat sepupumu ini.huh!asyik blajar je,cuba ponteng2 skit(ooppsss yang buruk jdkan sempadan ahaks!). my babies semua mcmtu,xmo tunggu sesapa.mahu tunggu da father gak bulan july nk meletup.

raya WAJIB datang umh tau!since after raya im moving to penang(x jd ganu kite..phewww-lap-dahi-skit).

jgn xborak, nti dtg kena bertapa duduk berdua:)

take care deary...err, itu shafiq ada lg ka? hehehe

Abigail said...

joy rarely have colic last time.. my paeditrician recommend her to take Disflatyl drops ever since. she is less colicking.. i choose good quality teats and feeding bottles such as Advent. if she does, i will apply eucaplyptus oil aka minyak kayu putih not too hot for baby. else i will bring her for a ride in the wee hour of the nite.. else just put binder around the tummy..

Crying Baby Help said...

First time parents may seem to get weary especially if they have a colic baby but there are some ways to learn in order get adjusted with crying babies. Such as proper way of feeding the baby, the right position of the pillow, kind of mattress used and others.

elly said...

OMG Gail,
i did not reply to u??!!! bad bad friend am i huhu.so sorry, i mislook.

u read my blog? so shame shame hehe.how are u doin there?
still in uk right?

i've tried evrything u said, still she will cry sometimes.i dont know what else to do :(

bad mother i am???

elly said...

dearest Crying Baby Help,
many tks for your visit to my humble blog.i am not sure wether u understand my lingo though, since some of it was written in malay (bahasa melayu).

It has been a very exhausting 4 months by now.I have been sliding emotionally sigh….
She will cry every time she wanted to sleep ESPECIALLY night time and afternoon, endlessly until she falls asleep (due to fatigue of crying).

The mattress has been changed, twice fully latex! She even sleeps with no pillows on since breastfeeding, rocking-chaired her, put some eucalyptus oil on her back, tummy and her feet .I have to stop bind her due to hot weather in Malaysia.
I don’t know what is it that she wants, is she ill? Is she in pain?
Even her pediatrician says 100% well.
Nothing works for this little one.
I’m not giving up, but emotionally not good.
Quite temper with her nonstop crying :(

i still looking for a remedy.
do hope u can always drop by and give me some advise.tks tks tks~!

Related Posts with Thumbnails

HUSBAND & WIFE

HUSBAND & WIFE

WIFE & KIDS

WIFE & KIDS

KIDDO NO 1

KIDDO NO 1

KIDDO NO 2

KIDDO NO 2
 
Blog Design by Template-Mama.